Bak zelf je eigen ‘verantwoorde’ kruidnootjes

Het originele recept van kruidnootjes bevat relatief veel geraffineerde suiker en vet. Hier volgt een recept waar wat meer ‘verantwoorde’ ingrediënten zijn gebruikt. Voor de glutenvrije versie, gebruik het ingrediënt tussen haakjes. Het deeg maken kost maar 10 minuten, daarna ben je wel even bezig om de bolletjes te draaien. Vervolgens 15-20 minuten in de oven op 165 graden en dan heb je je eigen verantwoorde kruidnootjes.

Ingrediënten:

  • 100 gram speltbloem (amandelbloem)
  • 100 gram speltmeel (kokosmeel)
  • 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
  • 100 gram kokosbloesemsuiker of palmsuiker
  • 1 eetlepel suikervrije vruchtenstroop (appel/peer)
  • 6 eetlepels amandelmelk
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • snufje zout

 

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in een kom en mix ze door elkaar. Kneed met koude handen alles goed door tot een glad deeg. Eerst wordt het een korrelig geheel, maar als je door blijft kneden wordt het samenhangend en glimmend. Blijft het toch te droog, voeg dan nog een extra eetlepel amandelmelk toe.
Neem een bakplaat en vet deze in met plantaardige olie, of leg er bakpapier op. Pluk van het deeg kleine stukjes af en maak daar bolletjes van, iets kleiner dan een knikker. Leg de bolletjes op de bakplaat en druk ze een klein beetje aan (niet te plat en niet te dicht bij elkaar).

Zet de bakplaat iets onder het midden in de oven, die je voorverwarmd hebt op 165 graden. Na 15-20 minuten zijn de kruidnootjes gaar en kun je ze op een bordje laten afkoelen. Als ze koud zijn kun je ze lekker opeten

Eet smakelijk!